Αρχική arrow Μεσσαπία arrow ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΧΡΩΜΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΧΡΩΜΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

Υποβλήθηκε από Γιάννης Ρουσόδημος
Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2010
AddThis Social Bookmark Button

Την παράνομη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων από βιομηχανίες στον Ασωπό, εξετάζουν οι ειδικοί για να εξηγήσουν την ρύπανση της Μεσσαπίας.

Έπειτα και από την αποκάλυψη της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για τη έρευνα του Γεωπονικού Ινστιτούτου, που εντοπίζει υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια ύδατα της περιοχής μα, έρχονται στο φως τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, κατά την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος παραδέχεται πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα απόβλητα να μεταφέρονται με βυτία από τον Ασωπό στη Μεσσαπία!!!

Στη συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη 27/01/2010 ο κ . Μέρκος επισημαίνει: `` υπάρχει σοβαρό ζήτημα ακόμη για το πόσιμο νερό…….Κατά πάσα πιθανότητα στη Μεσσαπία μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού. Χρησιμοποιούν βυτία στα οποία τοποθετούν μισά αστικά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα``. Σημειώνει επίσης ότι : οι τιμές ολικού χρωμίου στην περιοχή έχουν μέσο όρο 130 με όριο το 50, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κατατάσσει το εξασθενές χρώμιο στις καρκινογόνες ουσίες .

300 τόνοι αποβλήτων έχουν εντοπισθεί σε δάσος στην Τριάδα ενώ άλλοι 70 τόνοι έχουν έως σήμερα αποσυρθεί!!!! Ακόμη 50-60 τόνοι έχουν βρεθεί στη θέση Κουτσουρή τα οποία είναι θαμμένα. Ως ρυπαντές εντοπίζονται 400 βιομηχανικές δραστηριότητες στην περιοχή του Ασωπού, οι οποίες δεν εντοπίζονται εύκολα για τη ρυπογόνα δράση τους και αυτό γιατί η δράση τους τα Σαββατοκύριακα, όπου γίνονται όλες οι αυθαιρεσίες και παρανομίες, δεν μπορεί να ελεγχθεί λόγω του ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν ….εργάζεται Σαββατοκύριακο!!!

Ακόμα κι αν οδηγηθούν στην δικαιοσύνη είναι πολύ δύσκολη η καταδίκη τους λόγω έλλειψης στοιχείων, μιας και δεν αποδεικνύεται πόσο ρυπαίνουν!!

" ...Ιστορικό

Το καλοκαίρι του 2009 παρουσιάστηκε ξαφνικά μία δυσάρεστη πληροφορία για τους κατοίκους μιας μεγάλης περιοχής της Εύβοιας, του δήμου Μεσσαπίων, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της κεντρικής περιοχής του νησιού. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» της 27/6/2009, μετά από αναλύσεις του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο, το οποίο είναι μια πολύ επικίνδυνη ουσία (καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος κα). Σύμφωνα με την εφημερίδα το πρόβλημα είχε πάρει δραματικές διαστάσεις, αφού η ποσότητα της τοξικής ουσίας σε κάποια δείγματα νερού, που είχαν ληφθεί από ιδιωτικές γεωτρήσεις του Δήμου Μεσσαπίων και της Νέας Αρτάκης (συνολικά από 14 σημεία, βλ. εικ. 1) ήταν υπερβολικά υψηλή. Ακόμη και το ολικό χρώμιο ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (50 μg/l).

Στην περιοχή του Δήμου Μεσσαπίας κατοικούν περί τους 14.000 ανθρώπους. Οι κάτοικοι της περιοχής υδρεύονται από το δίκτυο της επιχείρησης ύδρευσης του δήμου Μεσσαπίων. Σε δείγματα νερού του δικτύου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις από το Γεωλογικό-Υδρολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (την 21-5-2009) και από το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ, την 17-7-2009).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανιχνεύθηκαν επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου βαρέα μέταλλα. Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνούσαν τα 60 μg/1 καθώς και συγκεντρώσεις νικελίου που ξεπερνούσαν τα 30 μg/1.

Οι πληροφορίες όμως αυτές στην αρχή δεν ήταν προσιτές στο κοινό. Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΥΣ άρχισε να παρατηρείται μία κινητικότητα για το θέμα. Έγιναν κάποιες διερευνητικές επισκέψεις στην περιοχή από μέλη περιβαλλοντικών ομάδων και κινήσεων πολιτών. Οι τοπικοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι είχαν γνώση του θέματος και προσπαθούσαν να το προωθήσουν στην κοινή γνώμη και να πιέσουν τις τοπικές
αρχές για εξεύρεση λύσης. Με την σύμπραξη ενός άτυπου ευβοϊκού περιβαλλοντικού δικτύου έγιναν κάποιες δημόσιες συγκεντρώσεις για την ενημέρωση του κόσμου και την ευαισθητοποίησή του μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

Σε αυτές τις προσπάθειες ζητήθηκε η βοήθεια ανθρώπων από την περιοχή του Ασωπού-Οινοφύτων που είχαν μεγάλη εμπειρία στο θέμα. Η βοήθεια τους υπήρξε άμεση, ισχυρή και ουσιαστική. Έτσι άρχισαν ταυτόχρονα δύο πράγματα να συμβαίνουν. Από τη μια μεριά ο τοπικός πληθυσμός άρχισε να ενημερώνεται ουσιαστικά για το πρόβλημα. Και από την άλλη μεριά άρχισε να ασκείται πίεση στην τοπική κα ΝΑ αυτοδιοίκηση για
αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τόσο ο Δήμος Μεσσαπίων όσο και η ΝΑ Ευβοίας θέλησαν να παραβλέψουν το πρόβλημα. Ισχυρίστηκαν ανυπαρξία του και στην συνέχεια άγνοια του. Ακολούθησαν στάση παρελκυστική και συνεχώς έκαναν προσπάθειες υποβάθμισής του και εάν ήταν δυνατό και ανεπίλυτης υπέρβασής του.

Τα πράγματα όμως αναπτύσσουν την δική τους δυναμική. Μετά το φθινόπωρο του 2009 κανείς δεν μπορούσε να ισχυρισθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξασθενούς χρωμίου στα ύδατα της Μεσσαπίας. Οι όποιες ενέργειες και πράξεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πρώτα και κύρια καρπός της δράσης των τοπικών ΜΚΟ, λίγων ενδιαφερομένων πολιτών και κατ' ελάχιστον κάποιων οργάνων της ΝΑ αυτοδιοικήσεως (τμήμα Περιβάλλοντος).

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και την δημιουργία του ΥΠΕΚΑ ως υπουργείου περιβάλλοντος (σε αντικατάσταση του ΥΠΕΧΩΔΕ) δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι και αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα θα δρομολογηθεί στο δρόμο της λύσης του.

Μέχρι και σήμερα το πρόβλημα υφίσταται σε όλη του την διάσταση. Εκ μέρους της πολιτείας έχουν δοθεί πλέον υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του και έχουν ανακοινωθεί μέτρα (καλύτερα θα ήταν να γίνεται λόγος για προσχέδια μέτρων) για την αντιμετώπισή του...".

" ...Συνέπειες

5.1 Για την υγεία των κατοίκων

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει έρευνες για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στους κατοίκους της περιοχής. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό, αλλά ανησυχία και στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και ακόμη και στην Χαλκίδα, πρωτεύουσα του νομού, και αστικό κέντρο με 100.000 και πλέον πληθυσμό.

Σύμφωνα με την Πολ. Νικολοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόκειται για σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, όχι μόνο του τωρινού αλλά και του αυριανού πληθυσμού. Η συχνότητα εμφάνισης νεοπλασιών, ιδιαίτερα του λεμφικού συστήματος, συνδέεται με έκθεση σε χημικές τοξικές ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα -κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο κ.λπ.- αλλά και εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με τον ωτορινολαρυγγολόγο Ν. Αρτάκης Αντ. Χαραλαμπόπουλο παρατηρείται μεγάλη συχνότητα καρκίνων στους λεμφαδένες. Υποστηρίζει ότι τα νεοπλάσματα λεμφαδένων στην περιοχή της Αρτάκης είναι πολύ συχνότερα απ' ό,τι στην Αθήνα.

5.2 Για την οικονομία

Η Μεσσαπία έχει γεωργική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία, δασικά προϊόντα, τουρισμό, μεταποιητική βιομηχανία και υπηρεσίες. Στην περιοχή απασχολούνται περί τους 8500 εργαζόμενους με πρώτο κλάδο απασχόλησης την γεωργία. Πιθανολογείται ότι οι θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να διπλασιαστούν (παρουσιάζεται αύξηση του τοπικού πληθυσμού και δεν υπάρχει απομάκρυνση πληθυσμού λόγω αστυφιλίας). Οι απασχολούμενοι στο μεταλλευτικό κλάδο είναι μόνο περίπου 150 εργαζόμενοι.

Η όλη περιοχή, με κύρια την γεωργοκτηνοτροφική χρήση της, εκ πρώτης όψεως δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των βαρέων μετάλλων. Όμως σύμφωνα και με όσα έχουν μέχρι τώρα παρατεθεί φαίνεται καθαρά ότι έχει υπάρξει μια στρεβλή τοπική οικονομική ανάπτυξη, μέσα στην οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα μυστικά. Η ανάπτυξη αυτή σαφώς υπηρέτησε και υπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα αλλά μεγάλα συμφέροντα λίγων ισχυρών και θυσιάζει τους φυσικούς πόρους και τη ζωή και υγεία των πολλών.

5.2.1 Γεωργική παραγωγή

Η επιρροή των αγροτικών προϊόντων από την ρύπανση είναι δεδομένη. Το καινούργιο ζητούμενο για την περιοχή είναι η επίδραση που έχουν τα βαρέα μέταλλα και κυρίως το Cr 6 στα παραγόμενα προϊόντα. Μέχρι τώρα υπήρχε η αντίληψη ότι το Cr 6 επιβαρύνει μόνο το ριζικό σύστημα των φυτών και ως εκ τούτου επικίνδυνα για κατανάλωση είναι τα φυτά με βολβούς κλπ και γενικότερα αυτά που καταναλώνουμε το τμήμα τους που αναπτύσσεται εντός του εδάφους, δηλαδή οι πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, παντζάρια, πράσα κλπ.

Στο πλαίσιο έρευνας από το Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανατέθηκε από την Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε., διενεργήθηκαν αναλύσεις σε λαχανικά που καλλιεργούνται στους Νομούς Ευβοίας και Βοιωτίας. Όπως φαίνεται στα αποτελέσματα, σε μαρούλια φυτωρίου ανιχνεύθηκαν έως 3,6 μικρογραμμάρια ανά κιλό ξηρών φύλλων. Επιπλέον, στα φύλλα λάχανου οι συγκεντρώσεις έφτασαν τα 1,8 μικρογραμμάρια ανά αποξηραμένο κιλό. Παρά τις επιφυλάξεις από μερίδα ειδικών για την εγκυρότητα των μετρήσεων, επειδή στην προετοιμασία του κάθε δείγματος πριν από την ανάλυση χρησιμοποιούνται πυκνά οξέα τα οποία μετατρέπουν το χρώμιο σε εξασθενές, αλλοιώνοντας αυξητικά τα αποτελέσματα, το βέβαιο είναι ότι τα προϊόντα γης της περιοχής έχουν μολυνθεί (www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4558152) με συνεπακόλουθο την καταβαράθρωση του αγροτικού εισοδήματος.

5.2.2 Υπόλοιποι οικονομικοί κλάδοι

Δυσμενής επίδραση υπάρχει στον τουρισμό, την ανάπτυξη δευτερογενούς κατοικίας (παραθεριστικής) και θα υπάρξει και επιβάρυνση στην λειτουργία των ΤΕΙ Χαλκίδας που λειτουργούν στα Ψαχνά και φιλοξενούν 3500 σπουδαστές.

" ...Συμπεράσματα

Η περίπτωση της ρύπανσης των υδάτων (υπέργειων, υπόγειων και θαλάσσιων) της περιοχής της Μεσσαπίας της Κεντρικής Εύβοιας είναι μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ανάλογης σπουδαιότητας και βαρύτητας με αυτήν της υποθέσεως Ασωπού-Οινοφύτων.

Αφορά σε πρώτο βαθμό ένα πληθυσμό περίπου 15000 ανθρώπων και εν δυνάμει ένα πληθυσμό περίπου 140000, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής εντός της οποίας βρίσκεται και το σημαντικό αστικό κέντρο της Χαλκίδας.

Οι κύριοι ρυπαντικοί παράγοντες είναι οργανικοί (πχ νιτρικά) και βαρέα μέταλλα με προεξάρχον το εξασθενές χρώμιο (Cr 6). Το τελευταίο είναι επικινδυνότατη ουσία με καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο δράση. Κανονικά δεν πρέπει να ανιχνεύεται στο νερό ανθρώπινης χρήσης.

Κύριες αιτίες των προβλημάτων είναι η αγροτική παραγωγή και οι ανεξέλεγκτες επιχειρήσεις παραγωγής κρέατος για την οργανική ρύπανση και η δραστηριότητα της εταιρείας ΛΑΡΚΟ καθώς και το λαθρεμπόριο αποβλήτων και η λειτουργία κάποιων μεταλλευτικών βιομηχανιών για τα βαρέα μέταλλα.

Η όλη υπόθεση αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από τις ενέργειες πολιτών και ΜΚΟ. Η διοίκηση (αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση) μέχρι τώρα παραβλέπουν, υποβαθμίζουν και αμφισβητούν το πρόβλημα ενώ οι πρώτες διαφοροποιήσεις στην στάση τους έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται μόνο στο πολύ πρόσφατο χρονικό διάστημα...".

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ

< Προηγούμενα Επόμενα >

Πολιτισμός

Πρόσωπα Σύλλογοι

Ο Καιρός στη Μεσσαπία

 Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 24 °C
Παρασκευή, 25 Ιούλ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 23 ως 32 °C
Σάββατο, 26 Ιούλ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 23 ως 34 °C
Weather by AccuWeather.com
Created by Ioannis Sannos (IOS)

Είπαν:

AddThis Social Bookmark Button

Η αλλαγή έρχεται μόνο με δράση. Τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει με διαλογισμό και προσευχή.

Δαλάι Λάμα

Παρασκευή
25
Ιουλίου
2014
Ανατ.: 05.25
Δύση: 19.36
Σελήνη
27 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Ακολουθεί...
26/7
Παρασκευή

Παρόντες

Έχουμε 23 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 128
Νέα: 44237
Σύνδεσμοι: 23
Επισκέπτες: 8970269