Αρχική arrow Μεσσαπία arrow Συνταγή της Ημέρας: Το παστίτσιο του Άκη

Συνταγή της Ημέρας: Το παστίτσιο του Άκη

Έχει γραφτεί από Γεώργιος Πρατζί,κος
Δευτέρα, 13 Μάιος 2013
AddThis Social Bookmark Button

Τι χρειαζόμαστε:

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο

750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

5 αυγά (2 ολόκληρα και 3 κρόκους)

100 γρ. φέτα

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κύβο ζωμό μοσχαριού

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί

μοσχοκάρυδο

μυρωδικά (θυμάρι ή ρίγανη ή δάφνη)

μαϊντανός

Στα γρήγορα

Κατηγορία

Με κρεατικά

Περιέχει

Ζυμαρικά

Σκόρδο

Μόνο κρόκους

Αβγά

Τυριά

Γάλα

Σάλτσα ντομάτα

Σερβίρει

6 άτομα

Πώς το κάνουμε:

Μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 2κ.σ. που τις χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής.

Μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να "κρατάνε".

Κιμάς:Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν, μετά βάζουμε τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τα μυρωδικά. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Στον κιμά ρίχνουμε το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.

Στον πάτο του ταψιού βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Στα μακαρόνια όπως είναι στο ταψί προσθέτουμε τα 2 αυγά σπασμένα, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια (ανακατεύουμε λίγο να πάει παντού) πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

http://www.sintagespareas.gr/sintages/to-pastitsio-tou-aki.html#ixzz2T9Pj9YHm

< Προηγούμενα Επόμενα >

Πολιτισμός

Πρόσωπα Σύλλογοι

Ο Καιρός στη Μεσσαπία

 Ο καιρός τώρα
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 24 °C
Τρίτη, 29 Ιούλ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 22 ως 34 °C
Τετάρτη, 30 Ιούλ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 23 ως 36 °C
Weather by AccuWeather.com
Created by Ioannis Sannos (IOS)

Είπαν:

AddThis Social Bookmark Button

Ζεις μονάχα μια φορά, αλλά αν το κάνεις σωστά, μια φορά είναι αρκετή.

Mae West, 1892-1980

Αμερικανίδα ηθοποιός

Τρίτη
29
Ιουλίου
2014
Ανατ.: 05.28
Δύση: 19.33
Σελήνη
2 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Καλλίνικος
Ακολουθεί...
30/7
Ανδρόνικος

Παρόντες

Έχουμε 17 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 128
Νέα: 44325
Σύνδεσμοι: 23
Επισκέπτες: 8996179